Nyheter och utbildningar från Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum
Nyhetsbrev nr 1:2019
från Stiftelsen Äldrecentrum
Gamla stan i Stockholm
Äldre kvinna och äldre man på cykel
Välkommen till ett nytt år med Äldrecentrum!
Äldrecentrum har en mängd aktiviteter på gång!
* SNAC-K befolkningsstudie inleder en ny fas under 2019
' Vi utökar vår kommunikationsenhet & vässar vår digitala kompetens
' Öppna föreläsningarna "Samhället & äldre" fortsätter
' Nya rapporter, bland annat om mottagning efter sjukhusvistelse
' Kartläggningsuppdrag om Stockholm som Äldrevänlig stad
' Ny, omarbetad utgåva av vår omtyckta handbok "Reflektion som arbetsutveckling" av Marie Birge Rönnerfält & Eva Norman 
* Som tidigare kan ni träffa oss på olika mässor och evenemang.
* Nätverksmöten och samarbeten med de övriga FoU:erna i Stockholms län med äldreinriktning
Välkommen att följa oss!
Äldre kvinna och äldre man
Chefskurs om våld i nära relationer Platser kvar!
Fortfarande finns några platser kvar till vår endagskurs i Stockholm för chefer om hur man stöttar sin personal som möter äldre som utsätts för våld i nära relationer.  Datum 31 januari. Läs mer här Anmälan här! Har du frågor, mejla ingrid.hjalmarson@aldrecentrum.se eller eva.norman@aldrecentrum.se

Reflektion som arbetsutveckling
Reflektionsboken till fyndpris!
Under 2019 kommer en ny, omarbetad utgåva av den omtyckta handboken "Reflektion som arbetsutveckling" av Marie Birge Rönnerfält & Eva Norman. Boken lär ut hur reflektion som metod kan utveckla grupper och arbetsplatser. Fokus är arbetsgrupper inom vård och omsorg, men metoderna och lärdomarna kan användas i många fler grupper och sammanhang - överallt där människor arbetar tillsammans. I väntan på den nya utgåvan säljer vi ut kvarvarande exemplar av den första utgåvan från 2015 och du kan nu fynda dessa för 75:- plus frakt. (Tidigare kostade boken 240:- plus frakt.) Beställ dina exemplar av boken på info@aldrecentrum.se
Äldre kvinna och yngre kvinna
Samhället & äldre våren 2019
Äldrecentrum erbjuder i samarbete med ABF, PRO, SPF och SKPF öppna föreläsningar i serien "Samhället & äldre". De riktar sig till dig som är pensionär och/eller intresserad av äldrefrågor. Pris: Medlemmar i PRO, SPF och SKPF: 20 kr. Övriga: 40 kr. Ingen föranmälan! Plats: ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm. Välkommen till vårens föreläsningar!
* 13 februari 13.30 - 15.00: Att skapa en äldrevänlig stad 
Roger Jo Linder, samordnare för Äldrevänlig stad i Uppsala, berättar om Uppsalas arbete för att bli äldrevänligt. I Äldrecentrums förra nyhetsbrev, nr 8 2018, skrev vi om Äldrecentrums nya uppdrag att delta i arbetet att göra Stockholm äldrevänligt! Nu kan även du lämna synpunkter om vad Stockholm behöver göra för att bli en stad för alla åldrar. Kom och gör din röst hörd! Äldrecentrums kontaktperson: lars.sonde@aldrecentrum.se

* 13 mars 13.30 - 15.00: Hemmet viktigare efter pensionen  Maya Kylén, leg arbetsterapeut och forskare föreläser om sambandet mellan psykisk ohälsa och upplevelsen av hemmet för nyblivna pensionärer. En väl utformad hemmiljö kan även förebygga sjukdom och främja hälsa hos de allra äldsta, menar hon.
* 8 april 13.30 - 15.00: Det ”goda” åldrandet – en utopi? Sandra Torres, professor i socialgerontologi, diskuterar begreppet, som ofta används i äldreforskningen. Hon anser att äldreforskningen behöver ta hänsyn till att det finns många olika sätt att åldras på, som kulturell bakgrund, utbildningsnivå och hälsa. 
Läs mer om föreläsningarna Samhället & äldre
Jonas Nilsson chefredaktör Äldre i centrum, Inger Wadman kommunikatör Äldrecentrum
Vill du bli vår nya redaktörskollega?
Äldrecentrum är nu mitt inne i ett spännande utvecklingsarbete, där vi ska bli ännu bättre på att kommunicera. Vi stärker därför vår nybildade kommunikationsenhet, som för närvarande består av en kommunikatör och en chefredaktör, med två redaktörer på deltid, alternativt en redaktör på heltid.

En av tjänsterna är tills vidare på 50 % och innebär att vara vetenskapsredaktör och producera notiser, fakta­artiklar, intervjuer och reportage, både för tidskriften Äldre i centrum och för webben. Du behöver utbildning som journalist/likvärdig utbildning och erfarenhet av tidskriftsjournalistik. Du bör ha vana att tillgodogöra dig forskningsresultat och vara van vid populärvetenskaplig publicering. 

Den andra tjänsten är en ettårig projektanställning på 50 % med möjlighet till förlängning, som innebär att driva utvecklingen av vår digitala kommunikation och vässa Äldrecentrums närvaro i sociala medier. För att lyckas i uppdraget krävs högskoleutbildning inom journalistik, kommunikation eller motsvarande. Du behöver ha gedigen erfarenhet av att arbeta med journalistik eller kommunikation via digitala medier (video, podd etc.) och vara väl förtrogen med strategisk användning av sociala medier samt ha god kunskap om foto/videoredigering. 

Tjänsterna kan sökas var för sig, men du som har rätt kompetens är förstås välkommen att söka båda! Har du frågor, kontakta Äldrecentrums direktör Åsa Hedberg Rundgren, 08 - 690 58 09, mejl: asa.hedbergrundgren@aldrecentrum.se Ansök senast 31 januari 2019 på jobbansokan@aldrecentrum.se. Läs mer om tjänsterna här!
Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum

Sveavägen 155    
113 46     Stockholm
info@aldrecentrum.se     www.aldrecentrum.se     08-690 58 00
Webbversion
Avregistrera dig här